Mixerbord

GRATIS LJUDDEMO

Mixerbord

Mixerbordet är själva centrat i en ljudanläggning. Det är med hjälp av det som man sköter ljudet. Därför är det viktigt att man tänker igenom vilken typ av handhavande man vill ha så att man köper rätt typ av mixerbord.

Nedan får du en kort genomgång av olika typer av mixerbord så att ni kan få lite tankar om hur ni kommer att använda ljudanläggningen i era sammanhang.

OBS.
I nedanstående guide talar vi om de olika lösningarna enbart utifrån ett användarperspektiv. Inga åsikter om kostnader är medtagna.

 

Pekskärm

En pekskärm är en bra lösning där man vill kombinera enkelt handhavande med en viss form av flexibilitet. Man kan t. ex. göra knappar för olika ljudskötare eller situationer.

När Arne ska sköta ljud vill han bara ha volymknappar och när han trycker på knappen ”Arne” så får han ett mixerbord med bara volymreglage. Eva vill även kunna reglera bas och diskant så på hennes mix finns dessa reglage med.

En knapp kan t. ex. vara liten samling och då är bara vissa mikrofoner inkopplade. När man har större samlingar så är det mer reglage framme.

En pekskärm blir även helt idiotsäker, d.v.s ingen kan skruva på en massa reglage och ställa om ljudet så att när nästa användare kommer så låter allting fel.

Om man har ljudtekniskt kunnig personal som vill kunna reglera många saker snabbt och enkelt är pekskärmen för enkel. Då rekommenderar vi istället det digitala mixerbordet (se nedan).

Fördelar:

– Enkelt handhavande.

– Idiotsäkrat, d.v.s ingen kan vrida på en massa knappar och ändra inställningar.

– Kan göras trådlös och bäras omkring i lokalen

– Ger möjlighet till flexibla handhavandelösningar. Man kan t. ex. skräddarsy en mixinställning för varje ljudskötare och för olika situationer.

Nackdelar:

– För den mer ljudtekniskt kunnige är den för enkel om man i en livesituation vill kunna justera många separata komponenter snabbt och enkelt.

Pekskärm är i dag ett alternativ till det traditionella mixerbordet

Exempel på hur ett mixerbord på en pekskärm kan se ut.

 

Pekskärm kombinerat med ett mixerbord

Mackie har kommit med en ny typ av digital mixerlösning. Det är en traditionell mixer men huvudreglagen ligger på en iPad. Dessutom kan man ta loss paddan och köra mixern trådlöst.

Layouten är fix, men den är iniutiv och enkel samtidigt som den erjuder en hel del avancerade lösningar för EQ och annat.

En fördel är att du enkelt kan spela in direkt på paddan via REC-knappen.

Fördelar:

– Enkelt handhavande.

– Delvis idiotsäkrat, vissa rattar kan vridas på.

– Kan göras trådlös och bäras omkring i lokalen.

– Enkelt att göra inspelningar med.

– Passar de mer ljudtekniska ljudskötarna bättre än en pekskärm.

Nackdelar:

– För den mer avancerade ljudteknikern kan den vara för enkel.

Mackie Dl1608

Paddan tas enkelt av från mixern och så får man en trådlös pekskärm.

 

Digitalt mixerbord

Ett digitalt mixerbord ser ut som det analoga men ger många fördelar jämfört med det analoga. Ett digitalt mixerbor kan göras idiotsäkra. Du kan programmera in flera olika scenarier som enkelt återkallas oavsett om någon vridit på alla reglage och rattar innan.

Kanaler kan kopplas ihop så att man kan styra flera kanaler samtidigt med bara en regel. Du kan alltså ställa in 8 kanaler för ett trumset eller körkomp. Koppla ihop dem till en kanal. På så sätt slipper du dra i åtta volymreglage samtidigt varje gång du ska dra upp eller ner ljudet. Hela trumsetet eller körkompet åker upp eller ner med bara ett reglage.

Det digitala mixerbordet ger den mer avancerade användaren ett avancerat verktyg med enorma möjligheter till justeringar.

Samtidigt är det digitala mixerbordet enkelt att handa även för ovana ljudskötare. Tack vare programeringsmöjligheterna kan bordet göras mycket enkelt genom att man ställer in scenarier för kända situationer där valfritt antal mikrofoner ställer in sig på rätt volym t. ex.

Fördelar:

– Både enkelt och avancerat handhavande är möjligt.

– Delvis idiotsäkrat, vissa rattar kan vridas på enklare modeller.

– Passar både de mer ljudtekniska ljudskötarna och en ovan vaktmästare.

– Ger mycket bra ljud.

Nackdelar:

– Kan upplevas som för stort i små lokaler.

Bra basbord som passar de flesta sammanhang, Yamaha 01V96 som nästan blivit en industristandard.

Allen & Heath R72. Ett mer avancerat digitalbord för de större sammanhangen.

 

Analoga mixerbord

Ett analogt mixerbord har idag den fördelen att de är enormt billigare än förr. För 3.000 kr får du idag ett mixerbord som för 10-15 år sedan kostade 50.000 kr. Så det har hänt enormt mycket på den analoga sidan. Dessutom låter de billiga borden i dag bättre än de dyrare från förr.

Nackdelen med analogt är egentligen bara avsaknaden av allt du kan göra med de digitala alternativen.

Fördelar:

– Enormt prisvärda.

Nackdelar:

– Inte idiotsäker. Rattar och reglage kan ställas om och orsaka mycken irritation hos andra användare.

– Avsaknad av de digitala fördelarna som t. ex. inställning av olika scenarier.

Ett analogt mixerbord med 12 kanaler och USB kostar i dag c:a 3.500 kr.